Kindbehartiger

Wat doet een kindbehartiger?

Een Kindbehartiger is er speciaal voor kinderen in een scheidingssituatie. Om te luisteren naar hun stem, een vertrouwenspersoon van het kind tijdens de scheiding.

De Kindbehartiger kan daarnaast ouders ondersteunen bij de invulling van ouderschap na scheiding. Samen met kinderen en ouders worden de wensen en behoeften op een rij gezet om te komen tot passende afspraken voor de nieuwe situatie na de scheiding. De kindbehartiger besteedt aandacht aan het neutraliseren van emoties, het verbeteren van de onderlinge communicatie en de omgang met conflicten.

En de Kindbehartiger kan de vertaalslag maken van de stem van het kind richting ouders, belanghebbenden en het juridisch speelveld (zoals advocaten, mediators en rechters).

De Kindbehartiger treedt op als belangenbehartiger van kinderen in een scheidingssituatie, ondersteunt kinderen, hun ouders/verzorgers en heeft als doel om kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder te laten gaan na de scheiding.

Voor kinderen – over ons

De Kindbehartiger is iemand die er speciaal is voor jou wanneer jouw ouders uit elkaar gaan of al een tijdje uit elkaar zijn. De Kindbehartiger is er om te luisteren naar jouw stem.

Als kind heb jij eigen gedachtes over de scheiding van jouw ouders en heb jij het recht om jouw gevoelens en wensen te delen. Het is fijn wanneer dit kan met iemand die er voor jou is en kennis heeft van alles wat er bij een scheiding komt kijken. Dit is de rol van de Kindbehartiger.

Voor wie?

Kindbehartigers zijn er op landelijk niveau voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders, waarbij sprake is van een scheidingssituatie. Dat kan het moment zijn waarop net besloten is dat de scheiding gaat plaatsvinden of waarbij de scheiding al heeft plaatsgevonden. Ben jij gehuwd of gehuwd geweest, is er sprake van een geregistreerd partnerschap of van een andere vorm van samenwonen en gaan jullie uit elkaar en zijn er kinderen bij betrokken? Dan is het raadzaam om een Kindbehartiger in te schakelen voor ondersteuning en advies.

Sta je als ouder(s) op het punt om een juridische procedure op te starten? Overweeg dan ook om (eerst) advies in te winnen bij een Kindbehartiger. Binnen enkele sessies kunnen al belangrijke inzichten worden geboden! Marjolein Melkman is kindbehartiger in Amsterdam en is te bereiken op 06 21 564 144 of via ons contactformulier

Hoe werkt het

De manier waarop een kind na de scheidingssituatie voelt dat het van beide ouders mag en kan blijven houden is essentieel. Het filmpje is gebaseerd op een traditioneel gezin. Wij zijn er natuurlijk ook bij duo-ouderschap en samengestelde gezinnen.

De ondersteuning van een kindbehartiger biedt:

  • Kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder na de scheiding;
  • Een luisterend oor voor ieder kind, uitleg over de situatie en een vertaalslag van hun stem;
  • Inzicht in de beleving, wensen en de ontwikkeling van kinderen;
  • Inzicht in emoties die bij een scheiding komen kijken en hoe hiermee om te gaan;
  • Inzicht en tools rondom de eigen manier van communiceren, die van de ander en het effect hiervan op kinderen;
  • Een handreiking voor de nieuwe gezinssituatie na de scheiding zodat zelf de regie kan worden behouden voor de toekomst;
  • Tools rondom praktische zaken en de verdeling van de dagelijkse zorg en opvoeding van de kinderen na de scheiding;
  • Waar nodig verbinding met andere (sociale) professionals, instanties en het juridisch speelveld;
  • Deskundigheid en transparantie. De kwaliteit van de Kindbehartiger wordt bewaakt via de Stichting

Kwaliteit Kindbehartiger.
De Beroepsorganisatie Kindbehartiger en Stichting Kwaliteit Kindbehartiger zijn gevestigd te Amsterdam. De Kindbehartiger is opgenomen in de wegwijzer kind en scheiding van het Nederlands Jeugdinstituut.